GEZOCHT: iedereen!
We raken er niet over uitgepraat: de krapte op de arbeidsmarkt. Je kunt LinkedIn niet openen of je ziet alweer een vacature voorbijkomen. Dit is een vreemde situatie voor iedereen, maar voor recruiters is dit al helemaal een bijzondere tijd.
Nagenoeg elke sector kampt met een personeelstekort. Dit resulteert in situaties die een paar jaar geleden ondenkbaar waren. Kijk bijvoorbeeld naar de jongere, nog studerende, generatie. Bedrijven proberen hen te ‘reserveren’ nog voordat zij überhaupt zijn afgestudeerd. ICT-studenten worden zelfs van school gelokt met auto’s en dikke salarissen (NOS). Zelf op zoek moeten naar een baan is er niet meer bij.
Wanhopig op zoek, dus ook minder streng?
Er zijn meer openstaande vacatures dan beschikbare mensen. Betekent dat dan dat je eerder wordt aangenomen, ook als je misschien niet aan de eisen voldoet? Volgens Karin van Vliet, Recruitment Consultant bij Captiva, niet: “De eisen blijven in onze branche nagenoeg hetzelfde. Dat heeft er veelal mee te maken dat veel organisaties nog niet zijn doordrongen van het feit hoe schaars de recruitmentmarkt momenteel is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de IT of Financemarkt, daar bestaat die schaarste al langer” Dit betekent dat wij klanten ook regelmatig bijpraten over de huidige (krappe) arbeidsmarkt. Verwachtingen managen was al belangrijk, nu is het cruciaal. Dit wil niet zeggen dat er niks is veranderd binnen de recruitmentwereld. “Wij zien een forse stijging in het aantal interimmers. Bedrijven willen liever nu een tijdelijke topper dan iemand die niet voldoet. Interim krachten doen hier hun voordeel mee”, aldus Van Vliet.
Ook corporate recruiter Frank Hallie merkt dat personeel zoeken een andere betekenis krijgt. “Er is meer ruimte ontstaan voor de discussie over wie of wat er wordt gezocht. Uiteraard kijken we nog steeds naar technische skills, maar soft skills worden steeds belangrijker. Soms is de match tussen de kandidaat en de bedrijfscultuur meer waard dan iemands professionele vaardigheden.”
Recruiter zoekt recruiter
Nagenoeg elke sector kampt met een personeelstekort en nagenoeg elke sector is dus op zoek. En wie zijn er een kei in het vinden van talent? Recruiters. Zij ervaren nu zelf hoe het is om gewild te zijn. “Ik word nu zelf ontelbaar vaak benaderd. Het is ook wel leuk, want zo kun je een kijkje nemen in de keuken van iemand anders. Hoe zien hun Inmails eruit? Kan ik hier iets van leren?”, vertelt Frank Hallie.
Dat het niet altijd leuk is om door recruiters benaderd te worden, dat begrijpt Karin van Vliet wel. “Ik word zelf op dagelijkse basis benaderd. De toon, het gestandaardiseerde en het onpersoonlijke van sommige berichten is af en toe treurig. Maar het is ook leerzaam en houdt mij scherp, want het kan echt anders. Het bevestigt wel dat de persoonlijke werkwijze beter is; de wijze die ik nastreef. Nergens kan je alleen maar komen halen; je zal ook wat moeten brengen. Dat is in ons vak niet anders”.
Ondanks dat recruiters nu zelf worden belaagd met Inmails, moeten zij ook nog gewoon hun werk doen en kandidaten vinden. Frank Hallie vindt zijn baan er alleen maar leuker op geworden: “Het is cliché om te zeggen dat de uitdaging leuk is, maar het is wel echt zo. Bovendien is het gevoel van een goed iemand binnenhalen in deze krapte nóg lekkerder”, aldus Hallie. Wat er ook gebeurt, voor Karin van Vliet blijft één ding altijd het belangrijkst: relaties opbouwen. “De markt is nu heel erg gericht op de korte termijn en brandjes blussen. We mogen in deze hectische tijd niet vergeten hoe waardevol het is om goede contacten te leggen én te onderhouden.”