De effecten van remote werken op HRM
Inmiddels werken we met zijn allen al bijna 2 jaar remote. Een hoop mensen vinden dit wel best en het lijkt erop dat dit een blijvertje is. Maar is dit wel een goede ontwikkeling? Degene die daar echt zicht op hebben, zijn HR-professionals.
Human Resource Management is een vak waarbij het draait om mensen. Het persoonlijke contact is voor velen een reden om het vak in te gaan. Toch is de afgelopen maanden dat stukje ‘persoonlijk’ flink veranderd. Door al het thuiswerken zie je collega’s een stuk minder en als je ze ziet, is dat via een scherm. Wat betekent dit voor de afdeling HRM en HR-professionals?
Van eenzaamheid tegengaan tot mensen op een andere manier welkom heten
Als er één ding is dat de afgelopen maanden veel media-aandacht krijgt, is het wel eenzaamheid. Van ouderen in bejaardentehuizen tot jongeren in hun studentenkamers. De lockdowns hakten er flink in. Dat merkte ook HR-manager Karlien van Ouwerkerk: “Toen het te lang duurde werden sommige mensen eenzaam of juist overbelast, beetje afhankelijk van hun thuissituatie. Vrolijker werd natuurlijk niemand erop. Op zo’n moment besloten we dan iemand toch maar weer een dagje naar kantoor te halen.” Maar zelfs dat kon niet toen we in de échte lockdown zaten. Dan moet je creatief en flexibel zijn. “Je moet dan andere manieren vinden om contact te leggen. Wij hebben soms dagdelen gewerkt met Teams-bellen open. Ieder deed gewoon zijn ding vanuit huis, maar je hebt dan toch af en toe het ‘normale’ contact met elkaar. Even tussendoor sparren over iets, even uitblazen. Dat heeft zeker geholpen”, aldus Van Ouwerkerk.
Ziekte, verzuim, conflicten, contractbesprekingen. HR gaat over persoonlijke zaken die soms erg gevoelig liggen. Iemand ontslaan is daar ook een voorbeeld van. “In zo’n situatie probeer je natuurlijk naar kantoor te komen. Maar toen de lockdown langer duurde, kon ik er helaas een keer echt niet onderuit. Toen heb ik via Teams een ontslaggesprek gevoerd. Dat is onwijs vervelend”, legt Karlien uit.
Ook in de tegenovergestelde situatie waarin nieuw personeel wordt aangenomen, zijn er wat obstakels. Het draait niet om alleen werk gerelateerde ervaring. Er wordt steeds vaker gekeken naar iemands soft skills, of iemand als persoon goed binnen het team past. Karlien heeft ervaren dat dit soms wat lastiger in te schatten is via een scherm: “Je mist de non-verbale signalen, de interactie met collega’s (of iemand bijvoorbeeld al contact maakt in de lift), waardoor je minder gemakkelijk kunt inschatten hoe iemand ‘in het echt’ op sociaal gebied is. Bij sommigen duurde het in het begin wat langer voordat ze ‘ontdooiden’. Inmiddels is iedereen wel gewend.
Hoe het werkplezier wordt beïnvloed
Ruim 66% van de HR-professionals geeft aan dat remote werken hun werk positief heeft veranderd. Dit blijkt uit een poll die Captiva op LinkedIn heeft geplaatst.
Karlien zegt dat haar werk inhoudelijk niet veel is veranderd, maar de manier waarop ze werkt wel. “Ik krijg meer energie van fysiek werken met mijn collega’s en ook de routine van ’s morgens naar mijn werk rijden is fijn. Toch ben ik thuis productiever. Ik kan thuis mijn tijd anders indelen waardoor ik efficiënter werk. Bovendien ben ik me er thuis veel bewuster van dat ik veel achter een scherm zit. Hierdoor ga ik vaker een stukje wandelen.”
Remote werken: een blijvertje?
Karlien hoopt en denkt van wel. Wel zijn er dan wat zaken waar HRM op moet letten. Het gaat voornamelijk om zichtbaar blijven. “Als we hybride blijven werken, dan krijg je te maken met shifts. De één is op maandag en vrijdag op kantoor, de ander op de andere dagen. Dan loop je elkaar soms mis. Vooral in kleine organisaties moet HR zichtbaar blijven. Elke dag van de week zou er dan in ieder geval één iemand op kantoor moeten zijn. Het is namelijk fijn om even langs te lopen als je ergens mee zit. Bij bellen is de drempel veel hoger.”
We zijn flexibeler dan we misschien ooit hadden gedacht en remote werken lijkt ons prima af te gaan. Wel is het belangrijk dat we op elkaar blijven letten en bewust tijd maken voor de verbinding met elkaar. Die boodschap komt duidelijk naar voren uit Karlien haar ervaringen. De manier van werken is misschien veranderd, maar HRM is en blijft mensenwerk.